Monday, February 13, 2012

Kleur kiezen is kijken, voelen en durven

Kijken

Neem de tijd om uit te vinden welke sfeer bij je past.
Klaar om je kleurkeuze te bepalen? Doe dat dan in de ruimte die je wilt gaan schilderen. Dan heb je meteen het juiste licht.
Gebruik maximaal 3 tinten uit dezelfde kleurfamilie. Door de combinatie van verschillende materialen en structuren geef je karakter aan de kleur.
Bij het uitkiezen van een kleur is het verstandig eerst een oude rol behang te beschilderen met een proefpotje verf, zodat je een goed beeld krijgt van de kleur. Bekijk deze kleur op diverse momenten van de dag.
Het licht aan de noordzijde van je huis is koud, het oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Kleuren zijn ook onder te verdelen in warme en koele tinten.


Koele tinten: groen, blauw en paars zijn goed toe te passen in kamers met warm licht. Deze kleuren werken ruimtelijk en kunnen ook goed gebruikt worden voor kleine vertrekken, ook lichte (pastel)kleuren hebben ditzelfde effect.
Warme tinten: rood, geel en oranje zijn goed toe te passen in kamers met koel licht. Deze kleuren komen naar je toe als je hiermee een muur verft, en geeft daarmee een warm knus gevoel. Ze doen objecten groter lijken, en het zijn favoriete kleuren voor accessoires.
Komt er veel daglicht binnen? Dan kun je gerust wat felle en donkere kleuren kiezen.


Voelen

Kleuren zijn sfeerbepalend en kunnen je stemming en gevoel beïnvloeden. Met kleuren laat je zien wie je bent en wat je mooi vindt. Kleuren die jou een goed gevoel geven zijn de beste inspiratie bron. Belangrijk is wel met kleuren niet te overdrijven. Eenvoud in kleur en stijl verveelt minder snel.
Bekijk de kleurstalen op verschillende uren van de dag. Bedenk dat lichte kleuren het licht reflecteren en donkere kleuren het licht absorberen.
In een ruimte waar donkere kleuren gebruikt worden, is daarom meer (kunst)licht nodig.
Het gebruik van warme kleuren in je interieur doet de temperatuurbeleving hoger lijken dan de werkelijkheid.
Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten daarentegen kunnen vervagen. Houd daarmee rekening voor ruimtes die voornamelijk in de avond gebruikt worden.
Met gloeilamplicht worden kleuren warmer. Met halogeenlicht worden kleuren juist kouder.
Donkere, warme kleuren doen een ruimte kleiner en knusser lijken. Lichte en koele kleuren zorgen er juist voor dat een ruimte groter lijkt.
Daglicht en kunstlicht geven grote verschillen weer in de kleurdiepte. Kies bij twijfel altijd een lichtere kleurtint.


Durven

Pas kleur toe in een basiscombinatie met grijzen, witten of bruinen. De kleur komt dan goed tot zijn recht en de basiskleuren zorgen voor rust en balans.
Durf één opvallend object in je interieur te plaatsen.
Hoogglans oppervlakken reflecteren het licht beter. Felle kleuren worden dan nog feller en wit wordt nog witter. Op hoogglans oppervlakken vallen oneffenheden extra op.
Matte verven en structuurverven maken kleuren poederachtig en dus zachter.


De combinatie van matte en glanzende oppervlakken geeft een spannend effect. Vooral wanneer de gebruikte kleuren dicht bij elkaar liggen.
Metallic verven kunnen een ruimte een prachtig accent geven. Zorg er wel voor dat de ondergrond goed vlak is of heel regelmatig van structuur.
Oneffenheden van een oppervlak zijn beter zichtbaar bij lichte kleuren dan bij donkere.

Gebruik de kracht van kleur in je interieur!

No comments:

Post a Comment