In menig huis wordt de zolder gebruikt als een opslagruimte van veelal overtollige spullen. Jammer van die ruimte, denk ik dan, want de zolderruimte is toch al gauw 30% van uw woonruimte, die niet als zodanig wordt gebruikt. Vanwege het ontbreken van of door geringe lichtinval is het niet direct de meest aantrekkelijke ruimte om de functie woonruimte te geven. Toch kun je met de juiste oplossingen en tips van de zolder bijvoorbeeld een fantastische werkkamer / atelier, tienerkamer, slaapkamer, studentenkamer, keuken, badkamer of loungeruimte maken.
Voor het inrichten van de zolder is geen bouwvergunning nodig. Toch zijn er wel enkele regels en voorschriften waar u zich aan moet houden.
1. Wil je de zolder als woonruimte gaan gebruiken dan is als eerste een vaste trap een vereiste. Let op! Met het maken van een trapgat wijzigt u de constructie en daarvoor moet u wel een bouwvergunning aanvragen.
2. Het tweede waar u aan moet denken is het isoleren van het dak en de eventuele muren. Wilt u er ‘s winters warmpjes of ’s zomers juist koel bij zitten, dan moet de zolder goed geïsoleerd zijn. Een goede dakkap isolatie krijgt u met een laagdikte van 9-10 cm dikte. Informatie over isoleren is te verkrijgen bij uw energiebedrijf.
3. Wanneer een voorheen vrijstaande cv-ketel wordt ingebouwd, moet de stookruimte in ieder geval van brandwerend materiaal zijn. De ruimte kan het beste worden afgesloten met een zelfsluitende (deurdranger), brandwerende deur. Met een brandwerende plaat op de deur bereikt u de gewenste brandpreventie.
4. Het is niet te hopen dat het ooit gebeurd, maar wanneer u bij een beginnende brand wordt gewaarschuwd kunt u mogelijk nog blussen, of zeker op tijd vluchten. Dé oplossing is, direct op het lichtnet aangesloten, rookmelders aan te brengen. In de nieuwbouw zijn deze melders verplicht. Deze melders moeten onderling verbonden zijn. In een bestaande woning is dit veelal niet makkelijk te realiseren. Het alternatief is de batterijrookmelder (vervang batterijen tijdig!). Batterijrookmelders moeten voldoen aan het Nederlandse 'Goedmerk' of aan de 'British Standard 5446 part 1'
5. Het bouwbesluit geeft aan dat een verblijfsruimte (kamer) een bepaalde hoeveelheid daglicht moet krijgen. De vuistregel is dat het glasoppervlak ca. 1/10 deel van het vloeroppervlak moet zijn. De vloeroppervlakte waarboven de hoogte minder dan 260 cm is wordt daarbij niet meegerekend.
6. Een dakkapel aan de achterkant van de woning mag u vergunningvrij bouwen, wanneer deze voldoet aan bepaalde criteria. Let op! Voor het aanbrengen van een grotere dakkapel of een dakkapel aan de voorkant of in het dakvlak van een gevel die naar de weg of openbaar groen is gekeerd hebt u wel een bouwvergunning nodig. Een nieuwe dakkapel moet geïsoleerd worden volgens de eisen van het Bouwbesluit.
7. Bij een steile kap is meestal voldoende loopruimte aanwezig. Daglicht haalt u dan het makkelijkst binnen met een dakraam. Dakramen mag u zonder bouwvergunning in het dakvlak plaatsen, mits de afstand tussen nok en dakvoet (verticaal gemeten) minimaal 0,5 m is en de afstand tot de zijkant van het dakvlak minimaal 0,5 m is. Bij meerdere dakramen is het advies deze in plaatsing en maatvoering op elkaar af te stemmen.
Uniek daglicht
De zolder heeft veel te bieden, want door het schuine dak kun je iets bereiken wat in andere kamers niet mogelijk is: een unieke lichtinval creëren van bovenaf. Met deze lichtinval kan je van de zolder de mooiste en sfeervolste kamer maken van het huis.
Wat is er mooier dan vanuit de zolderkamer naar een mooie blauwe lucht, het wolkendek of de sterren te kijken, het geluid te horen van het zachtjes tikken van de regen tegen je zolderraam? Om nog meer licht, frisse lucht en een nog ruimtelijker effect te creëren is het mogelijk dakvensters naast elkaar, boven elkaar en tegenover elkaar te plaatsen. Je kan zo ver gaan met het toevoegen van daglicht als je zelf wilt. Het is zelfs mogelijk een complete dakserre te laten plaatsen.
Daglicht moet je beleven! Wie wil ontdekken welke ongekende mogelijkheden daglicht biedt, zou eigenlijk een bezoek moeten brengen aan het Velux Daglicht Advies Centrum in De Meern, vlakbij Utrecht. Hier tref je ‘echte’ zolderverdiepingen aan waar alle typen daglichtsystemen en dakvensters te zien zijn. Ook maak je er kennis met alle kleuren, dessins en structuren van de prachtige VELUX – raamdecoratie.
Tienerkamer op zolder
Heeft u opgroeiende kinderen dan ervaart u al snel dat zij steeds meer ruimte en privacy nodig hebben. De zolder kan hiervoor ideale oplossingen bieden. Een dakkapel of dakvensters gecombineerd met slimme kastenwanden als afscheiding van de rest van de zolder maken van uw zolder een waar paradijs. Het is zelfs eenvoudig om meerdere tienerkamers te maken op zolder. Door gebruik te maken van flexibele scheidingswanden zijn de kamers in de loop van de tijd zelfs te veranderen.
Slaapkamer op zolder
Wilt u effectief gebruik maken van de ruimte die uw woning biedt. Dan is het zeker een overweging waard om van uw zolder een slaapkamer te maken. Door het afgeschuinde dak en de speciale wijze waarop het daglicht de slaapkamer binnenvalt, biedt de zolder unieke mogelijkheden die andere kamers niet hebben. Zelfs sanitaire voorzieningen kunnen op zolder geïnstalleerd worden.
Werkkamer of atelier op zolder
Moderne dakvensters en dakkapellen kunnen zorgen voor een zeer goed natuurlijk licht. Hierdoor kunt u uw zolder optimaal inrichten als werkkamer, studeerkamer of als schildersatelier. En wilt u nog meer ruimte maken dan is een dakkapel of een dakopbouw een zeer goede optie.
Keuken op zolder
Een keuken op zolder kan zeer praktisch zijn, wanneer u van plan bent u de zolderverdieping te verhuren aan bijvoorbeeld studenten of wanneer u inwonende kinderen heeft. Bent u een echte hobbykok dat kunt u uw hart ophalen en in de keuken op zolder ongestoord de meest heerlijke maaltijden bereiden.
Loungeruimte op zolder
Ongestoord een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, gesprekken voeren of mediteren. Het kan allemaal op zolder.
Maak optimaal gebruik van je beschikbare woonruimte.
Beeld: Velux daglichtsystemen
No comments:
Post a Comment