Friday, December 31, 2010

Bespaar met spaarlamp



Spaarlampen zijn geschikt voor de meeste armaturen en sensoren, en zijn er in verschillende vormen, fittingen en kleurtinten. Er zijn inmiddels ook spaarlampen die in enkele seconden een helder licht geven. Dit wordt aangegeven door een snelstart logo op de verpakking.

Voor dimmers bestaan speciale spaarlampen; standaard spaarlampen werken daarin vaak niet. Je kunt ook een speciale dimmer kopen, die werkt op standaard spaarlampen.

Dimmers met een spaarlamp hebben het voordeel dat ze ook het elektriciteitsverbruik evenredig dimmen. Bij gloei- en halogeenlampen is dat niet zo. Nadeel kan wel zijn dat spaarlamplicht koeler wordt als je het dimt.

Een spaarlamp kost gemiddeld zeven euro. De zuinige lamp lijkt dus duurder dan een gloeilamp (1 tot 4 euro), maar is dat niet. Een spaarlamp gaat veel langer mee, waardoor de kosten per branduur ongeveer hetzelfde zijn. Een spaarlamp brandt zeker zes keer langer dan een gloeilamp (1.000 branduren). Met een spaarlamp bespaar je bovendien fors op de energiekosten. Als een gemiddeld huishouden alle gloeilampen in huis vervangt door spaarlampen, dan bespaart dat jaarlijks 270 kWh, oftewel 59 euro (prijspeil 2010).

Een prettige jaarwisseling en een goed, gelukkig en gezond 2011!

Wednesday, December 29, 2010

Ledlamp kiezen - waar let je op?


Als je een lamp koopt, let je op het aantal watt van de lamp.

Voor led-lampen ligt dat anders. Om een led-lamp te kiezen, kun je beter kijken naar de lichtopbrengst, namelijk het aantal lumen.
Een vuistregel die je kunt aanhouden: aantal lumen = 10 x (aantal watt gloeilamp). Uit onafhankelijke steekproeven blijkt dat de informatie op de verpakking niet altijd overeenkomt met resultaten uit onafhankelijke tests. Probeer een nieuwe led-lamp daarom altijd eerst even uit. Veel led-lampen zijn niet geschikt om te dimmen. Er zijn wel speciale dimbare led-lampen te koop. Als led-lampen dimbaar zijn, staat dit doorgaans op de verpakking.

Led-lampen vormen een compactere lichtbundel dan gloeilampen, zoals in de afbeelding hierboven is te zien. Als je een led-lamp voor accentverlichting gebruikt, bijvoorbeeld in een hanglamp boven de tafel, kan een lager aantal Lumen daarom al de gewenste hoeveelheid licht opleveren. Ook de kleur van een led-lamp is anders dan je dat van uw bestaande (gloei)lampen gewend bent. Het kan variëren van wit tot warm wit, en in diverse kleuren. De prijs varieert: van 25 tot 40 euro. Die prijs is hoog, maar omgerekend naar de prijs per branduur zijn led-lampen juist zeer goedkoop. Led-lampen zijn zeer geschikt in lampen waar de lichtopbrengst niet hoog hoeft te zijn, bijvoorbeeld als inbouwspots, plafondlampen, wandlampen, hanglampen, schilderijverlichting, kerstverlichting, lichtslangen. Ook geschikt voor keuken, badkamer, slaapkamer, kantoor en tuin.


- Kan je een huis verlichten met LED lampen?
De ontwikkeling van ledlampen voor huiselijk gebruik is nog volop in ontwikkeling. De Consumentenbond stelt dat LED-technologie de belofte als dé vervanger voor de gloeilamp nog niet waarmaakt. Consumenten kunnen daarom volgens de bond op dit moment beter spaarlampen kopen en wachten tot de techniek van led-lampen is verbeterd en de prijs is gedaald.

De Philips Econic Led Lamp is als beste uit de bus gekomen in het meest recente onderzoek naar LED lampen van de Consumentenbond.
De besparingen van de meeste led-lampen zijn lager dan op de verpakking wordt beloofd. De kleurweergave van led-lampen kan flink beter zijn dan van spaarlampen, maar is nog niet op het niveau van gloeilampen.
Led-lampen starten wel direct op, dus zijn veel sneller dan spaarlampen. Het positieve imago maken ze echter nog niet op alle fronten waar op dit moment. Een goede spaarlamp is zuiniger en goedkoper in gebruik dan de geteste led-lampen. De investering van minstens € 25,= is over een tijdje beter besteed dan nu.

De complete test van led-lampen is terug te lezen in de Consumentengids van februari 2010 en op de website van de Consumentenbond.

Monday, December 27, 2010

Wat is een lichtplan?


Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Voor slapen, koken, relaxen, werken, douchen of badderen, televisie kijken, of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gaat van deze ruimte gebruik maken? Waar wil je wat doen? Welk licht heb je daarbij nodig?

Bedenk dat iemand van 65 jaar ruim 3,5 keer zoveel licht nodig heeft als iemand van 25 jaar. De lichthoeveelheid moet dus kunnen worden aangepast (dimmer) aan verschillende leeftijden in een gezin.

Een goed lichtplan bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte- en schaduwplekken. Een goed lichtplan speelt zich ook af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter.

- Wat is het beste moment om een lichtplan te maken?

Als je gaat verhuizen, verbouwen of opnieuw gaat inrichten is het handig om eerst een plattegrondtekening te maken met een meubelopstelling, en na te denken wat je waar wilt doen. Zo is goed te zien waar je licht nodig hebt. Als alles op de tekening is aangegeven zie je waar stopcontacten moeten zijn, en waar ze nog moeten komen. Tijdens de verbouwing kun je de elektricien een goed doordacht schema voorleggen, en zoveel mogelijk snoeren en draden laten wegwerken of camoufleren. Niets is lelijker dan overal snoeren te zien hangen.

Een verlichtingsplan wordt eenvoudiger als we de verlichting verdelen in drie groepen:


1. Accentverlichting. Dit licht maakt het mogelijk een krant te lezen, een puzzel te maken of iets degelijks. Hier heb je rechtstreeks (direct) licht op je werk. Ideaal licht voor een werkplek, maar ook om je mooiste punten in je interieur als bijvoorbeeld een schilderij of kunstwerk mee uit te lichten door ze in het spotlicht te plaatsen.


2. Basis- of Sfeerverlichting. Een subtiele verlichting die je interieur nog nodig heeft om de juist sfeer te creëren. De lichtbron zie je niet als zodanig. Wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt (indirect). Een gematigde, gezellige verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte redelijk verlicht is.


3. Diffuus licht. Egaal, saai, gelijkmatig licht zonder harde schaduwen. Bij diffuus licht is het niet, of slechts moeilijk, te bepalen uit welke richting het licht komt. Diffuus licht wordt naar alle kanten verspreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TL-lampen en plafondarmaturen (zoals het bolletje in een toilet). In een woonruimte moet je diffuus licht altijd gebruiken in combinatie met direct en indirect licht. Anders krijgt het een saaie fabriekssfeer.

- Op welke plekken in huis heb je welk soort lampen nodig?
Voor iedere ruimte in huis geldt dat je er direct en indirect licht nodig hebt. Door een armatuur verschillend aan te brengen ontstaat er directe of indirecte verlichting. Het effect hangt af van de vorm en de plaats van het armatuur.

Direct licht: Een hangend armatuur. Een verplaatsbare staande vloerlamp. Armatuur verzonken of weggewerkt in het plafond of muur. Lichtspots onder de bovenste keukenkastjes.
Indirect licht: Koofverlichting. Uplighter. Downlighter. Wandarmatuur.
Diffuus licht: Make-up spiegel. Armatuur boven een werkbank.

Hoe groot of hoe sterk een lichtbundel moet zijn is een kwestie van uittesten (functie), een kwestie van leeftijd (zicht) en een kwestie van persoonlijke smaak (kleur licht). Daarnaast is het aanwezige kleurgebruik in een ruimte ook van belang. Licht kleurgebruik in het interieur reflecteert licht, donkere kleuren absorberen licht. In een ruimte waar donkere kleuren gebruikt worden, is daarom meer (kunst)licht nodig. Glanzende oppervlakken reflecteren het licht beter. Felle kleuren worden dan nog feller en wit wordt nog witter. Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten daarentegen kunnen vervagen. Houd daarmee rekening voor ruimtes die voornamelijk in de avond gebruikt worden.

Friday, December 24, 2010

Interieurtrends 2011 "Feeling"


Ieder jaar schrijft Studio bécé, het Trend & Design centre achter het merk bécé raamdecoratie, een trendverhaal. Het trendverhaal van 2011 is geschreven rondom het thema "Feeling". Gevoel wordt steeds belangrijker.

Trends laten je vooruit kijken, opnieuw denken en het gewone bijzonder maken. Alex Speelman en Meindert Bos, de trendwatchers van Studio bécé, reizen de wereld rond op zoek naar de nieuwste trends in de mode- en interieurwereld. Zij doen zo veel inspiratie op voor nieuwe raamdecoratiecollecties.

Het thema ‘Feeling' hebben zij toegepast op de vier trends: Feel Basic, Feel Romantic, Feel Rich en Feel Free.


Feel basic betekent puur wonen. Niets is mooier dan natuurlijke kleuren en materialen, warme vergrijsde tinten, wol, linnen en katoen. Veel mensen geven de voorkeur een natuurlijke uitstraling en daarom blijft deze trend de grootste. Deze trend geeft een gevoel van authenticiteit, balans en ecologie.


Wonen in romantiek. Een huis om verliefd op te worden. Deze trend roept een gevoel op van een zomerbries, van dromen die uitkomen en van romantiek ten top. Een gevoel van bloemdessins, ruitjes en folklore. Feel Romantic is een mix van brocant en erfstukken aangevuld met zelfgemaakte items.


Wonen in stijl. Wie wil er niet wonen in een warm, chic en uitnodigend huis? Wonen in stijl doe je in de trend Feel Rich. Deze trend geeft een gevoel van comfort, stijl en ongedwongen luxe. Mooie rijke kleuren laten de trend Feel Rich spreken.


Wonen in kleur. Dit huis laat een stukje toekomst zien. Door een link te leggen tussen het verleden en de toekomst ontstaan de mooiste dingen. Felle, heldere kleuren brengen je huis tot leven en zijn een mix tussen vintage en modern. Kies voor een kleurrijk familiehuis.

Bekijk hier hun trendfilm voor meer inspiratie en mooie beelden.

Wednesday, December 22, 2010

"Het Grote Openhaarden Boek"


In de herfst van 2010 is met veel enthousiasme Het Grote Openhaarden Boek samengesteld. Met een schitterend resultaat. Op 128 pagina’s vertellen en vooral tónen fabrikanten van openhaarden, ontwerpers, importeurs, meesterdecorateurs en specialisten in totaalconcepten wat er mogelijk is met en rond een openhaard.

Marcel Wolterinck, Piet Boon, Eric Kant, Kees Marcelis, Pieter Porters en Eric Kuster geven op paginagrote foto’s weer wat hun visie op een interieur met openhaard is. Er is geen betere manier je te oriënteren, dan te bladeren in dit prachtige salontafelboek, dat je een breed spectrum aan informatie over haarden en kachels biedt. Laat je inspireren door mensen met een grote liefde voor hun vak. De bevlogen vakmensen leven zich dagelijks in de huizen van hun klanten in, in de bewoners zelf en in hun dagelijkse leven. Zij zijn daar meester in geworden. In dit boek, met als ondertitel Wonen bij de openhaard, wordt alles teruggebracht tot de essentie; een lekker vuurtje stoken om van je huis een thuis te maken.

Bestel Het Grote Openhaarden Boek voor € 14,95
(inclusief verzendkosten) bij www.wonenonline.nl

Monday, December 20, 2010

Cells Design trap


EeStairs heeft als missie Dè Design Trappenspecialist nr 1 in de wereld te zijn.

EeStairs heeft al waargemaakt wat vele voor onmogelijk hielden. Een ruimtebesparende 1m2® trap ontwerpen die in kleine ruimte toepasbaar en functioneel is.
Het ontwerp is zodanig geoptimaliseerd, dat de trap precies past op een oppervlakte van 1x1m., en heeft octrooi op dit model verkregen.


Deze trap is een voorbeeld van hoe een functioneel probleem kan leiden tot een artistieke oplossing.

Nieuw ontwerp

Cells Design is een balustrade systeem voor zowel rechte als rondlopende trappen en is ontstaan uit het eerder ontworpen Leonardo™-design. Dit ontwerp was voor sommige klanten echter te open en het ontwerp behoefde een transformatie. Met behulp van de ontwerp methoden zoals deze eerder waren toegepast bij het Leonardo™-design, werd een hele reeks organisch ogende structuren ontdekt. Met behulp van deze structuren, gebaseerd op Voronoi diagrammen, is het Cells Design ontstaan. Het ontwerp is zeer flexibel: naar aanleiding van de regelgeving en de smaak van de klant kunnen de cellen zowel groot als klein worden uitgevoerd.


Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat dit ontwerp uitermate geschikt is om bij verschillende projecten toegepast te worden, omdat ondanks eenzelfde concept de klant toch een uniek product krijgt.

EeStairs ziet haar Cells Design binnenkort op meerdere plaatsen in Europa gerealiseerd worden. Klanten uit Antwerpen [B], Le Havre [F] en Moskou [RU] werden na kennismaking met dit ontwerp zeer enthousiast en kozen voor EeStairs.

Meer informatie: Eestairs

Thursday, December 16, 2010

Op een "Poef" rood met witte stippen zat.....


Breien is weer helemaal hot! Zowel in de mode als in het interieur zie je diverse gebreide accessoires. Menigeen heeft dan ook de breipennen weer te voorschijn gehaald, en met de patronen die overal weer te vinden zijn, aan het breien gegaan.
Naast de brei liefhebbers zijn er ook altijd haak liefhebbers geweest.
Haken is een handwerktechniek die je nog sneller en gemakkelijker kunt leren, en straks weer net zo populair als het breien gaat worden.

Deze stevige Poef van Anne-Claire Petit is gehaakt in de vorm van een paddestoel. De poot van de paddestoel is verzwaard. Het zitvlak is lekker zacht en comfortabel.
Afmetingen: H 40 cm
Materiaal: gehaakt polypropylene en kruissteek
Kleur: rood met witte stippen

Anne-Claire Petit

Anne-Claire Petit studeerde industrial design in Eindhoven en begon haar carriere als designer voor Esprit. Na vier succesvolle jaren bij het internationale merk was het tijd om haar inspiratie en creativiteit op een hoger niveau te brengen. Ze begon haar eigen label onder de naam Anne-Claire Petit accessories. Elk product van Anne-Claire Petit is handgemaakt volgens traditionele handwerk technieken, met gebruik van herkenbare patronen en natuurlijke materialen. En dat maakt elk product uniek. De accessoires hebben echter ook allemaal iets gemeen. Ze wekken stuk voor stuk positieve en vrolijke reacties op. En dat is precies waar dit merk zich in onderscheidt. Een groot deel van het crochet wordt gemaakt in Azie. Dankzij het werk dat ze voor Anne-Claire Petit doen zijn ze in staat om vrijwel het gehele jaar geld te verdienen. Daar profiteert hun hele gemeenschap van. De vrouwen werken vanuit huis waar ze de nieuwe collecties samen met hun buren maken. Dat geeft ze goed gevoel van veiligheid en samenwerken, en dat vind je terug in alle producten van Anne-Claire Petit.

Wednesday, December 15, 2010

Cadeau tip: Design CD-slinger


Weet je nog niet wat je voor origineel design cadeau zal geven met Kerst?
Heb je twee linkerhanden? Heb je niet zoveel tijd?
Dan is hier een eenvoudige en snel te realiseren tip!

De CD-slinger is een leuke variant op de bekende boekenwurm van de Londense top-designer Ron Arad. Gemaakt van berkentriplex en aluminium, en past uitstekend in ieder (modern) interieur.
Lees het boodschappenlijstje en de werkbeschrijving en begin meteen!

WAT HEB JE NODIG VOOR EEN CD-SLINGER?

-een plaat berken-multiplex: 18 mm dik, 122 x 60 cm.; bij de bouwmarkt verkrijgbaar.
-rol schilderstape.
-plaat aluminium: 0,5 mm dik, 50 x 100 cm.; bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar.
-transparante interieurlak.
-enkele vellen licht schuurpapier.
-2 ophangogen.
-4 kleine spaanplaatschroeven.
-2 schroeven (4 cm.), eventueel met bijpassende pluggen.
-2 sluitringen (5 mm.).
-wegwerp-penseel.


Stap 1
Laat in de DHZ-zaak een plaat berken-triplex op maat zagen (122x13 cm).

Stap 2
Op het hout teken je met een potlood 7 sleuven af. De te zagen sleuven worden 11 cm. diep. Begin vanuit het midden en teken bij iedere 14 cm een sleuf. Plak voor je gaat zagen de potloodlijnen af met schilderstape; zo hou je de zaagsnede splintervrij. Zaag de sleuven bij voorkeur met een decoupeerzaag (langs de winkelhaak). Let op: zaag sleuf 3 en 5 iets dikker; dit heeft te maken met de overlappingen van het aluminium (zie ook stap 6).

Stap 3
Schuur de plank en de sleuven. Daarna bewerk je het hout 2 keer met transparante interieurlak.

Stap 4
Teken op de aluminium plaat drie stroken van 15x50 cm af. Snijd meerdere malen (langs de liniaalrand) de aluminiumplaat in. Leg de plaat met de insnede op de rand van de tafel en buig de plaat naar boven en naar beneden tot de insnede breekt. Herhaal dit.

Stap 5
De aluminiumplaten kunnen tijdens het aftekenen en breken beschadigd zijn. Dit geeft niets, want je kunt de platen mat schuren. Schuur in één richting, zodat de krassen dezelfde richting oplopen. Ontvet de aluminiumplaten en plak ze met Poly Max® ‘overlappend’ aan elkaar. Je hebt nu een strook van 3 meter.

Stap 6
Wacht tot de lak op het hout droog is. Bevestig nu de aluminiumstrook in de plank. Volg het patroon van de foto. Zorg ervoor dat de overlappingen van de strook in sleuf 3 en 5 komen.

Stap 7
Verlijm de aluminiumstrook met Bison Konstruktie Tix aan het hout. Je voorkomt zo verschuivingen tijdens het gebruik. Leg daartoe de CD-slinger op de kop (voorzijde onder). Gebruik een wegwerp-penseel. Laat de lijm goed drogen.

Stap 8 Monteer de 2 ophangogen aan de achterzijde van de CD-slinger.

Stap 9
Hang de CD-slinger iets schuin aan de muur, zodat de CD’s uit zichzelf blijven staan. Gebruik hiervoor 2 schroeven. Gebruik tussen de schroef en het ophangoog een sluitring. Plaats de CD’s in de slinger en je zelfgemaakte meubelstuk hangt pico bello aan de muur.

Bron: Klusadviseur van Bison

Tuesday, December 14, 2010

Delfts blauwe huisjes van KLM

Afgelopen vrijdag werd het project Out of the blue opgeleverd. Het project bestaat uit zes panden die zijn gebaseerd op de Delfts blauwe huisjes die de KLM op sommige vluchten uitdeelt. De door architect Kees Doornenbal (Rappange & Partners) ontworpen panden zijn gerealiseerd in de Oudezijds Armsteeg in Amsterdam.

In mei vorig jaar is gestart met de bouw van de KLM-panden. In de panden komen bedrijfsruimten met daarboven huurwoningen.

De Oudezijds Armsteeg, waar de panden zijn gerealiseerd, ligt in het noordelijk deel van het Wallengebied. Ongeveer tien jaar geleden begon Stadsherstel Amsterdam met de planontwikkeling voor dit gebied. Out of the blue is een van de projecten die het gebied een impuls moeten geven.

Sinds 2006 hebben er in dit deel van het Wallengebied verschillende restauraties plaatsgevonden. Na de oplevering van Out of the blue volgt de restauratie van het pand Warmoesstraat 15.

Bron: Architectenweb

Thursday, December 9, 2010

Spaarlampen populairste energiebesparingstip


Besparen is in. Uit onderzoek van Europa’s grootste energieleverancier E.ON blijken in Nederland besparingen op boodschappen, energieverbruik en uitjes de meest populaire besparingsmethodes voor de komende periode te zijn. Het scherper inkopen van de dagelijkse boodschappen voert daarbij de lijst aan. Maar liefst 80% van de ondervraagden ziet dat als zekere besparingsmethode. Bijna tweederde van de Nederlanders let daarnaast ook op het energieverbruik. Het gebruik van spaarlampen wordt daarbij vaak genoemd. E.ON peilt onder de 30 miljoen klanten in Europa regelmatig hun mening over energiethema’s.

Het letten op het energieverbruik wordt door 64% van de Nederlanders aangegeven als een van de maatregelen die zij treffen voor het besparen van geld. Dit wordt door hen op verschillende manieren aangepakt. Deelnemers aan het onderzoek van E.ON hebben hun bespaartips op een rijtje gezet:

Energiebesparing top 3:
1. Ik gebruik spaarlampen
2. Ik zet de verwarming structureel lager
3. Ik ben overgestapt naar een meer voordelige energieleverancier


Roel Meijerink, manager Marketing & Sales bij E.ON Benelux herkent deze volgorde van tips: “Wij merken dat de Nederlandse consument steeds beter voor zichzelf inziet wat hij of zij kan doen om energie te besparen. Het overstappen naar een meer voordelige energieleverancier wordt daarbij ook vaak als middel gezien. Echter dien je daarbij wel naar je besparingen op de lange termijn te kijken. De meeste besparingen zie je namelijk niet meteen terug maar kunnen op jaarbasis flink wat energie en geld besparen.”

Nederlandse man is koukleum
Opvallend is dat tip 2 vaker door vrouwen wordt genoemd dan door de mannen. Van de vrouwen zegt 80% de verwarming structureel lager te zetten om 66% van de mannen. Mocht de bespaartip worden ingevoerd in huis dan hebben de mannen het zwaarder dan vrouwen. Uit het onderzoek van E.ON blijk namelijk dat mannen de echte koukleumen zijn. Zij geven aan 20,26 graden Celsius de meest aangename temperatuur in huis te vinden. Terwijl vrouwen bij gemiddeld 20,12 graden Celsius al lekker opgewarmd zijn.

Sauna bij de schoonouders
Thuis kan men de temperatuur zelf bepalen maar op andere plaatsen vaak niet, wat leidt tot koude rillingen of oververhitting bij de deelnemers aan het onderzoek van E.ON. Meer dan een derde (35%) van hen geeft aan het te warm te vinden in winkels, 29% vindt het te warm op het werk en iets meer dan een kwart vindt het te warm bij de schoonouders en grootouders. Opvallend is dat ‘het werk’ eveneens genoemd wordt als het gaat om plekken waar het te koud is. Bijna een kwart (24%) van de respondenten geeft aan het daar te koud te vinden. Ook in het vliegtuig krijgt men kippenvel, 26% vindt de temperatuur daar ook te laag.

Over E.ON
E.ON AG is het grootse energiebedrijf van Europa met meer dan 30 miljoen klanten in 30 landen. E.ON heeft 88.000 medewerkers en een omzet van € 82 miljard. E.ON Benelux produceert en levert elektriciteit, warmte en gas aan zowel particuliere klanten als de zakelijke markt. E.ON is in een vergelijking van de energietarieven door de Consumentenbond in september 2010 aangemerkt als de voordelige keuze.

Bron: E.ON

Wednesday, December 8, 2010

Wonen: kleuren voorjaar 2011


Terwijl wij nog volop in sneeuw, ijs en winterse koude zitten, zijn de modeontwerpers al weer bijna met de voorjaarscollectie klaar. Pantone heeft zijn nieuwe modekleuren voor het voorjaar van 2011 al in september bekend gemaakt. De nieuwe hoofdkleur voor de lente van 2011 is “Honeysuckle PANTONE 18-2120″. Het is een vrouwelijke en lieflijke poederachtige kleur roze. Naast deze hoofdkleur heeft Pantone een heel kleurenpalet samengesteld voor de vrouwelijke mode in de lente.

PANTONE 18-2120 Honeysuckle
PANTONE 16-1349 Coral Rose
PANTONE 14-0941 Beeswax
PANTONE 18-4039 Regatta
PANTONE 15-3817 Lavender
PANTONE 15-4825 Blue Curacao
PANTONE 14-6324 Peapod
PANTONE 12-1206 Silver Peony
PANTONE 18-1235 Russet
PANTONE 15-4502 Silver Cloud

Wonen en het interieur volgen de modetrends en kleuren op de voet. Na een sobere periode van basic interieurkleuren wordt het nu tijd om optimistischer naar het interieur te gaan kijken. Kleuren die ons vrolijk maken en het interieur een frisse look geven.

Meer informatie: Pantone

Monday, December 6, 2010

Handige verf tips bij probleemgevallen.


Als je een kamer op wil knappen en zelf graag de kwast of roller ter hand neemt dan sta je wel eens voor een probleemgeval.
Wat moet je met die muur of het plafond?
Wat is de oorzaak?
Hoe ga je het probleem goed oplossen?

Hieronder enkele behandel tips voor het adequaat oplossen van het probleem:

Aanslag
Te herkennen aan bruingele vlekken. Mogelijke oorzaken zijn tabaksrook, open haard, kachel, brandende kaarsen of tochtvervuiling. Reinig de ondergrond met water en ammonia of Histor Ontvetter. En bij zware verontreiniging gebruik Histor Renovatie muurverf. Behandel vervolgens het hele oppervlak met Histor Vlekdekkende voorstrijk. Hierna kun je een nieuwe laag muurverf aanbrengen.

Vocht
Te herkennen aan verkleuring en kringen op muren of plafonds. Mogelijke oorzaak is lekkage. Maak de ondergrond droog. Gebruik vervolgens Histor Vlekdekkende Voorstrijk. Breng dit voorstrijkmiddel aan over de hele muur. Als je het alleen op de vlekken strijkt, krijg je glans- en kleurverschillen. Hierna kun je een nieuwe laag muurverf aanbrengen.

Poederende laag
Te herkennen door met je hand over de muur te vegen. Als je hand wit wordt, is er sprake van een poederende ondergrond. Verwijder met een borstel eerst de loslatende delen. Gebruik vervolgens Histor Voorstrijk waar nodig. Breng hierna een nieuwe laag muurverf aan.

Schimmel
Te herkennen aan bruine, grijze en/of zwarte plekken. Meestal in hoeken en op plafonds in badkamers en kelders. Mogelijke oorzaken zijn schimmels. Die floreren bij hoge vochtigheid in combinatie met een warme omgeving. Zorg dat de ruimte goed droog wordt. Bijvoorbeeld door permanente ventilatie. Borstel ten slotte de droge ondergrond stevig af. Behandel met een schimmeldodend middel. Breng hierna een nieuwe laag muurverf aan. Gebruik als de ruimte vochtig blijft, Histor Schimmelbestendige muurverf.

Bron: Histor

Thursday, December 2, 2010

Fair Trade | Piet Hein Eek


Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag introduceerde Fair Trade Original een speciale collectie, ontworpen door Piet Hein Eek in samenwerking met houtbewerkers en pottenbakkers in Vietnam.

Piet Hein Eek ging meteen akkoord toen hij door Dutch Design in Development (DDiD) gevraagd werd om naar Vietnam te gaan om met producenten van Fair Trade Original te werken. Eek: ‘Ik hou helemaal niet van reizen. Maar Fair Trade Original is een bedrijf waar ik graag iets voor wil doen.”

Voor Vietnamese houtbewerkers is palmhout een mooie en snelgroeiende grondstof. Nadeel is dat het snel krom trekt. Met een speciaal ontwerp loste Piet Hein Eek dit probleem op. De manden en schalen zijn opgebouwd uit dunne aan elkaar geregen latjes. Deze kunnen krimpen en uitzetten wat ze willen, het product blijft intact. Voor sterke knopen en stevig draad vroegen de houtbewerkers advies aan de vissers in hun dorp.

Meer informatie: BijzonderMOOI DutchDesign

Wednesday, December 1, 2010

Effect van kleuren (2)

Johann Wolfgang von Goethe was in 1810 de eerste die een overkoepelende theorie bedacht over het effect van kleuren.
Hij maakte een cirkel waarbij kleuren langzaam in elkaar overlopen.


De kleurencirkel wordt samengesteld uit:

Primaire kleuren.
Dit zijn zeer krachtige kleuren (rood, geel en blauw) en de enige kleuren die niet door menging van andere kleuren samengesteld kunnen worden.

Secundaire kleuren.
Dit zijn kleuren die ontstaan door menging met andere kleuren. Oranje ontstaat door menging van rood en geel. Groen ontstaat door menging van geel en blauw. Violet ontstaat door menging van blauw en rood. Tertiaire kleuren. Dit zijn kleuren die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, geeloranje, oranjerood, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen.

Complementaire kleuren.
Het gaat hier om kleuren die elkaar aanvullen. Samen een contrast vormen, waardoor boeiende kleurharmonieën en een effect van uiterste spanning ontstaat. Groen is samen met rood een contrastkleur, maar ook geel met paars en blauw met oranje.

Ton-sur-ton kleuren.
Het gaat hier om wit dat steeds met dezelfde kleur wordt gebroken. Ze zijn makkelijk te kiezen, omdat ze op dezelfde kleurstrip staan. Deze kleuren zorgen voor rust en harmonie in het interieur.

Natuurtinten.
Natuurkleuren staan synoniem met neutraal. Ze hebben dan op z'n minst twee accentkleuren nodig. Ze geven een warme huislijke sfeer. Voorbeeld: taupe combineert goed met aubergine en olijfgroen.

Zonder licht is er geen kleur.
Het licht aan de noordzijde van je huis is koud, het oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Kleuren zijn ook onder te verdelen in warme en koele tinten.


Warme tinten: rood, geel en oranje zijn goed toe te passen in kamers met koel licht. Deze kleuren komen naar je toe als je hiermee een muur verft, en geeft daarmee een warm knus gevoel. Ze doen objecten groter lijken, en het zijn favoriete kleuren voor accessoires.

Koele tinten: groen, blauw en paars zijn goed toe te passen in kamers met warm licht. Deze kleuren werken ruimtelijk en kunnen ook goed gebruikt worden voor kleine vertrekken, ook lichte kleuren hebben ditzelfde effect.

Kleuren roepen niet alleen een stemming op, maar hebben ook een bepaalde ruimtewerking. Bekijk de kleurstalen in de ruimte waar je het wil toepassen op verschillende uren van de dag. Bedenk dat lichte kleuren het licht reflecteren en donkere kleuren het licht absorberen.

TIP: Het gebruik van warme kleuren in je interieur doet de temperatuurbeleving hoger lijken dan de werkelijkheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat wanneer je gebruik maakt van warme kleuren in je woning de verwarming minder snel een graadje hoger wordt gezet. Dat scheelt in de kosten en is goed voor het milieu.
Deze tip is zeker van toepassing op de extreem aanvoelende kou van de komende tijd.